zondag 18 december 2011

Witlof in donker bier

Ingrediënten (voor 2 personen)6 stuks witlof
(kont eraf, over de lengte doorsnijden en het hart verwijderen want da's bitter)
2-3 uien (snipperen)
1 teentje knoflook (fijn snijden)
1 spaanse peper (eventueel, zo ja: fijnsnijden)
2 kipfilets
(in blokjes snijden, bestrooien met wat kruiden en evt. een scheutje ketjap)
1 flesje oudbruin bier
(of een ander zoet zwaar bier zoals bijv. een bockbier of een Hertog Jan Karakter)
1 eetlepel bruine suiker

Bak de uien, knoflook en spaanse peper met wat peper en zout een beetje bruin in de olijfolie. Voeg dan de kip toe. Als dat goed gaar is schep je alles uit de pan.
Zet het gas voluit en hou dat zo. Roerbak de losse witlofbladeren met een heel klein beetje zout, doe daar na een minuutje of 3/4 een lepel bruine suiker bij. Als dat allemaal lekker gekarameliseerd is giet je daar langzaam het flesje bier bij. Als het bier kookt gaat de kip terug in de pan. Laat het gas voluit staan, deksel van de pan. Na een kwartiertje of wat, als de witlof zo gaar is als je 'em wilt hebben kun je aan tafel. Serveren met rijst, gekookte aardappels of aardappelpuree.

Kip en spaanse peper kun je eventueel weglaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten